رایان، هوش مصنوعی در خدمت هوش طبیعی

دانشگاه صنعتی شریف با حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، مسابقات بین المللی هوش مصنوعی رایان را برگزار می‌کنند.

واژه هوش مصنوعی در سال‌های گذشته به واسطه کاربردهای فراوانش بسیار شنیده می‌شود. هوش مصنوعی در اصل ابزاری برای پاسخ به سؤالات متنوعی است که یک ربات، بر اساس پرسش‌های متداولی که از قبل پاسخ داده شده یا اطلاعاتی که از بستر اینترنت جمع‌آوری می‌کند، به آن‌ها پاسخ می‌دهد. هوش مصنوعی به‌طور کلی بر حسب امکان پاسخ‌گویی به دو دسته هوش مصنوعی قوی و هوش مصنوعی ضعیف تقسیم می‌شود. هوش مصنوعی قوی امکان پاسخ به سؤالات پیچیده‌تر و هوش مصنوعی ضعیف امکان پردازش سؤالات و عملیات ساده‌تر را دارد. این ابزار به‌طور کلی تسهیل‌گر فرآیندهاست.

 

جایگاه هوش مصنوعی

جایگاه هوش مصنوعی در سال‌های گذشته به واسطه تنوع کاربردها و همچنین سرعت‌بخشی به انجام عملیات‌های زمان‌بر بیشتر از پیش مورد توجه قرار گرفته است. به همین علت، اهمیت فراگیری این علوم نوین بر کسی پوشیده نیست. لزوم تدوین برنامه آموزش  و توسعه و قوانین و مقررات به این پدیده نیز یکی از کارهای بر زمین مانده این حوزه است. در این میان، دانشجویان و اساتید دانشگاهی که همواره چرخ‌های توسعه و پیشرفت زیرساخت‌های فنی و مهندسی کشور بوده‌اند، جایگاه ویژه‌ای در توسعه این علوم دارند که باید تقویت گردد.

 

آموزش و مسابقه

در همین راستا، دانشگاه صنعتی شریف با حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، نخستین دوره مسابقات بین‌المللی هوش مصنوعی رایان را برگزار می‌کند. این مسابقات در سه مرحله برگزار می‌شود و برندگان مرحله نهایی به ترتیب ۲۰ هزار دلار، ۱۰ هزار دلار و ۵ هزار دلار به عنوان جایزه دریافت خواهند کرد. به منظور آمادگی هرچه بیشتر شرکت‌کنندگان برای حضور در مسابقات بین‌المللی هوش مصنوعی، دوره‌های آموزشی مسابقات در دو سطح مقدماتی و پیشرفته توسط دانشگاه صنعتی شریف برگزار می‌شود. این دوره‌های آموزشی منبع اصلی سؤالات مسابقه هستند که توسط خبره‌ترین اساتید این دانشگاه آموزش داده می‌شوند.

 

ماشین لرنینگ چیست؟

مقدمه‌ای بر یادگیری ماشین یکی از سرفصل‌های این دوره آموزشی است. یادگیری ماشین یا Machine Learning به زبان ساده یعنی آموزش دادن کامپیوتر به شکلی که بتواند از تجربه‌ها یاد بگیرد و به‌طور خودکار بهبود پیدا کند، بدون اینکه صریحاً برای هر وظیفه برنامه‌ریزی شده باشد. به بیان دیگر، یادگیری ماشین به کامپیوتر این امکان را می‌دهد که الگوها را در داده‌ها پیدا کند و بر اساس آن‌ها تصمیم‌گیری کرده یا پیش‌بینی انجام دهد. به جای اینکه برای هر وظیفه‌ای که می‌خواهیم انجام دهد، دستورالعمل دقیقی بنویسیم، داده‌هایی به کامپیوتر می‌دهیم و از آن می‌خواهیم که با استفاده از این داده‌ها و یادگیری از آن‌ها، خودش یاد بگیرد که چگونه کار را انجام دهد.

 

کاربردهای ماشین لرنینگ
فرض کنید در محیطی پر ازدحام نشسته‌اید و صدای افراد زیادی شنیده می‌شود. شما متخصص یادگیری ماشین هستید و می‌توانید صدای تمام افراد را از هم تفکیک کنید و به وضوح صحبت بقیه را متوجه شوید. یا اینکه بتوانید آب‌وهوا را با دقت بالایی پیش‌بینی کنید؛ با تحلیل تصاویر پزشکی مثل MRI و اسکن‌ها، از بروز بیماری‌های خطرناک جلوگیری کنید؛ یا اینکه وقتی خسته هستید، راننده خودکار ماشین شما را از مبدأ به مقصد هدایت کند. همچنین می‌توانید زمان خرید و فروش سهام‌های بورسی را قبل از بقیه پیش‌بینی کنید و سودهای هنگفتی به دست آورید. این‌ها تماماً باعث شده است تا توجه همگان به سمت این ابزار جلب شود.

 

 

ثبت نام در مسابقه هوش مصنوعی و دوره آموزشی

در دوره آموزشی هوش مصنوعی رایان دانشگاه شریف، مروری بر مفاهیم اولیه آماری و یادگیری ماشین خواهیم داشت. نمونه مسائل مقدماتی در هوش مصنوعی را بررسی می‌کنیم و در پایان، زبان‌های برنامه‌نویسی برای یادگیری ماشین توسط مدرسین دوره معرفی می‌گردد. خوشبختانه امکان مشاهده ویدئوهای آموزشی نیز فراهم است. شما می‌توانید با مراجعه به وب‌سایت آموزش‌های تخصصی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، پس از ثبت‌نام در این دوره با هزینه اندک، از محتوای آن بهره‌مند شوید. همچنین فرصت ثبت نام در مسابقه تا تاریخ 26 مهرماه فراهم است. با مراجعه به آدرس وب‌سایت رسمی مسابقات، می‌توانید به صورت رایگان در این مسابقه شرکت کنید.

 

 

کلمات کلیدی
//isti.ir/ZQTy