پیرامون هفته قوه قضاییه

توسعه پابند الکترونیک هوشمند با حمایت ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان دیجیتال

توسعه پابند الکترونیک هوشمند: پابند الکترونیک هوشمند، ابزاری نوین است که با استفاده از فناوری‌های پیشرفته، امکان ردیابی و نظارت بر مجرمان، افراد تحت مراقبت و سایر اشخاص را به صورت برخط و لحظه‌ای فراهم می‌کند. این پابندها به مچ پای فرد متصل شده و با استفاده از GPS، شبکه تلفن همراه و سایر فناوری‌ها، موقعیت مکانی فرد را به طور مداوم رصد می‌کنند. این پابند هوشمند جهت بهره برداری سازمان زندان‌ها و فراجا با حمایت ستاد توسعه اقتصاد دیجیتال توسعه یافته است.

*توسعه پابند الکترونیک هوشمند با حمایت ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان دیجیتال* 
 
نظارت بر مجرمان و مشکوکین و استعلام وضعیت لحظه‌ای آنها کمک بزرگی به حل تامین امنیت و همچنین کاهش هزینه نگهداری از زندانیان می‌کند.
 
مسائلی همچون کنترل مجرمان و افراد سابقه‌دار از حوزه استحفاظی مقرر شده، عدم امکان استعلام موقعیت لحظه‌ای آنها، و قصور در این زمینه، قاضی Jack Love  را بر آن داشت تا به ایده  پابندهای الکترونیک هوشمند نزدیک شود.
 
شروع مفهوم این محصول و توسعه‌اش از دهه ۶۰ میلادی آغاز شد تا جایی که امروزه شرکت‌های بزرگی مانند BI Incorporated و Attenti Group  به توسعه محصولات نظارتی و به‌ویژه پابندهای الکترونیک هوشمند می‌پردازند.
 
کاربرد این پابندها در ابتدا به علت ضعف سرویس GPS کارایی بالایی نداشت، اما به مرور با پیشرفت‌های چشمگیری روبرو شد. آینده‌پژوهان حوزه فناوری پیش‌بینی می‌کنند که در آینده شاهد بهبود دقت سنسورها، افزایش عمر منبع انرژی باتری و جایگزینی سرویس GPS با سیستم موقعیت‌یابی کوانتومی (QPS - Quantum Positioning System) به منظور جانمایی دقیق افراد در هر نقطه از دنیا باشیم.
 
تحقیقات میدانی آمارهای جالبی را نشان می‌دهد. مطالعه‌ای توسط وزارت دادگستری ایالات متحده در سال ۲۰۱۱ نشان داد که استفاده از پابندهای الکترونیکی منجر به کاهش ۳۱ درصدی در میزان بازگشت مجدد به زندان شد. این مطالعه شامل داده‌های مربوط به بیش از ۷۵,۰۰۰ نفر بود که تحت نظارت الکترونیکی قرار داشتند. 
 
همچنین مطالعات نشان داده است که استفاده از این پابندهای هوشمند بخش قابل توجهی از زندانیان را به عناصر فعال در اقتصاد تبدیل کرده است، به این معنی که نه تنها زندان برای نگهداری آنها هزینه ای نمی‌پردازد، بلکه این افراد با استفاده از این پابندها فرصت کار در جامعه و درآمدزایی را به دست می‌آورند.
 
مطالعه‌ای در بریتانیا نشان داد که افرادی که از پابندهای الکترونیکی استفاده می‌کنند، نرخ بازگشت به جرم کمتری نسبت به افرادی دارند که تحت نظارت سنتی قرار دارند. این مطالعه نشان داد که استفاده از پابندهای الکترونیکی می‌تواند تا ۲۰ درصد نرخ بازگشت به جرم را کاهش دهد.
 
توسعه این محصول در ایران:
 
مسیر توسعه این محصول در ایران طولانی بود. پس از بررسی‌های سازمان زندان‌ها و اعلام نیاز به معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، نیاز حوزه قضایی به ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان دیجیتال اعلام شد. پس از بررسی و ارزیابی ظرفیت شرکت‌های فعال، قرارداد ساخت نمونه اولیه با یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان منعقد شد.
 
پس از تولید حدود 10 هزار عدد از این پابندها، فراجا نیز برای رصد مجرمان سابقه‌دار خود، نیاز به این محصول را به معاونت علمی ریاست جمهوری اعلام کرد. با توجه به تفاوت در نوع کارکرد این محصول برای دستگاه‌های متفاوت، تغییرات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری روی محصول طراحی شده قبلی صورت گرفت و محصول نهایی با تیراژ حدود 20 هزار عدد به فراجا تحویل داده شد و به بهره‌برداری رسید.
 
امید است تا با بهره‌برداری بیشتر این محصول و محصولات مشابه، قدم‌های موثری در راستای تحقق  دولت هوشمند در حوزه‌های قضائی و انتظامی برداشته شود.
کلمات کلیدی

تصاویر

 ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان
//isti.ir/Zdpy