نگاهی به یک طرح کلان ملی؛
طرح تورین محاسباتی چیست
تورین محاسباتی یک طرح کلان ملی است که هدف از راهاندازی آن یکپارچه کردن منابع رایانشی شامل پردازنده و حافظه اصلی در دانشگاهها است، که با گسترش این طرح امکان یکپارچهسازی فضای ذخیرهسازی، دادههای خام و دستگاههای آزمایشگاهی نیز وجود دارد.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، فاز اول طرح کلان ملی فناوری" تورین GRID" محاسباتی ملی از سال 88 در پژوهشگاه دانشهای بنیادی" IPM" و با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آغاز به کارکرد و در فاز نخست این طرح کلان ملی در دو دانشگاه امیرکبیر و صنعتی اصفهان اقدام به راهاندازی مرکز ابررایانه ملی شد و دستکم در 12 دانشگاه و مرکز علمی دیگر همچون، دانشگاههای صنعتی شریف، تهران، تربیت مدرس، صنعتی شیراز، بینالمللی امام خمینی "ره"، علم صنعت، تفرش، شیراز، فردوسی مشهد، پژوهشگاه دانشگاههای بنیادی، رازی کرمانشاه و مرکز بینالمللی علوم و تکنولوژی پیشرفته کرمان، ابررایانههایی با توان پردازشی کمتر راهاندازی و از طریق تورین محاسباتی ملی به یکدیگر متصل شدند.
فاز دوم این طرح نیز با حمایت ستاد توسعه فناوری اطلاعات، ارتباطات و فضای مجازی معاونت علمی در حال اجرا است.
با استفاده از فناوری تورین میتوان منابع محاسباتی یک موسسه یا دانشگاه، مؤسسات یک کشور و یا چندین موسسه بینالمللی را که به ترتیب تورین محلی، ملی و جهانی نامیده میشوند، یکپارچه کرد و آنها را به اشتراک گذاشت.
منابع محاسباتی در دانشگاهها یکپارچه میشوند
پژمان لطفیکامران دانشیار پژوهشکده علوم کامپیوتر پژوهشگاه دانشهای بنیادی و مجری طرح تورین ملی با تاکید بر اهمیت راهاندازه سامانه تورین ملی در کشور گفت: با توجه به نیاز دانشجویان و پژوهشگران به منابع محاسباتی، اهمیت بهرهمندی و دسترسی آسان آنها به امکانات رایانشی واضح است. تورین محاسباتی ملی، شبکهای از مراکز محاسباتی قدرتمند کشور است که توسط یک میانافزار بومی و ایرانی امکان بهرهمندی آسان از منابع رایانشی را برای دانشجویان و پژوهشگران فراهم میآورد.
وی هدف از راهاندازی تورین ملی را یکپارچهسازی منابع رایانشی در دانشگاههای کشور خواند و گفت: حتی دانشگاههای بزرگ کشور با امکانات رایانشی نسبتا مناسب، در برخی از دورههای زمانی منابع رایانشی آزاد ندارند. در چنین شرایطی دانشجویان، محققان و پژوهشگران که نیازمند منابع رایانشی هستند، نمیتوانند در دانشگاههای خود این منابع را بدست بیاورند. با راهاندازی سامانه تورین ملی و یکجاسازی امکانات رایانشی در دانشگاههای کشور، امکان دسترسی مناسب و آسان دانشجویان به منابع رایانشی فراهم میگردد و هرکجا که یک منبع رایانشی آزاد موجود باشد، پژوهشگران و دانشجوها میتوانند با استفاده از سامانه تورین به آن دسترسی داشته باشند.
مجری این طرح پژوهشی با اشاره به برنامهریزیهای صورت گرفته در جریان راهاندازی این سامانه گفت: با راهاندازی تورین محاسباتی ملی، منابع محاسباتی و پردازشی در دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور به هم متصل میشوند تا امکان دسترسی به آنها برای دانشجویان سرتاسر کشور فراهم شود.
لطفیکامران با بیان اینکه تنها داشتن امکانات رایانشی سختافزاری کافی نیست اظهار کرد: علاوه بر امکانات رایانشی سختافزاری، دانشجویان و پژوهشگران نیازمند یک سری نرمافزارهای کامپیوتری و مجموعه دادههای مرتبط هستند. سامانه تورین محاسباتی امکان دسترسی به مجموعه بزرگی از برنامههای نرمافزاری و دادههای مورد نیاز آنها را فراهم میکند تا دانشجویان، محققان و پژوهشگران در راستای پژوهشهای خود به آنها دسترسی داشته باشند.
وی افزود: گاهی این نرمافزارها نیازمند منابع محاسباتی زیادی هستند که بر روی رایانههای شخصی موجود نمیباشد. سامانه تورین محاسباتی به دانشجویان و پژوهشگران امکان دسترسی به منابع محاسباتی قدرتمند را میدهد تا بتوانند پژوهش خود را بر روی این منابع انجام دهند.
لطفیکامران با بیان اینکه دولت به اهمیت منابع رایانشی قدرتمند در پیشرفت کشور پی برده است گفت: وزارت علوم و دولت با اشراف به اینکه داشتن منابع رایانشی قدرتمند برای پیشرفت کشور بسیار مهم است، بودجهای را به منظور تقویت سیستم رایانشی به دانشگاهها اختصاص دادهاند تا دانشگاهها تقویت و افزایش سیستم رایانشی خود را در برنامه قرار دهند.
وی در ادامه افزود: به منظور اجرای مطلوب این طرح، دانشگاههای کشور علاوه بر تامین نیازهای سختافزاری، لازم است تا زیرساختهای نرمافزاری مورد نیاز برای مدیریت بهینه منابع سختافزاری و ارائه سرویس مناسب به دانشجویان و پژوهشگران را نیز تامین نمایند. با تغییرات اندکی در میانافزار تورین ملی میتوان از آن برای مدیریت بهینه منابع رایانشی یک دانشگاه استفاده کرد. دانشگاهها میتوانند از میانافزار تورین ملی برای مدیریت منابع سختافزاری و ارائه سرویسهای نوین رایانشی از قبیل ماشین مجازی و پردازش دادههای عظیم بر روی منابع پردازشی خود استفاده کنند.
ارسال به دوستان